OMGEVING

Rougeux ligt in het departement de Haute-Marne, het zuidelijkste deel van de regio Champagne-Ardennes, op 10 km afstand van de grens met de Bourgogne. De afstand tot Rotterdam is 600 kilometer. Het is een heel bosrijk, glooiend gebied dat doorsneden wordt diepe valleitjes. In de omgeving ontspringen veel grote rivieren, waaronder de Maas, de Marne en de Saône.

Op 5 km afstand ligt Fayl-Billot, het nationale centrum van de riet- en mandvlechtkunst (de “Vannerie”). In een imposant Napoleontisch gebouw huist de “École Nationale de la Vannerie” die nog steeds in werking is. In Fayl-Billot bevinden zich ook alle noodzakelijke winkels en een supermarkt.

Op 25 km afstand ligt Langres, een middeleeuwse vestingstad met één van de drie oudste kathedralen van Frankrijk en nog helemaal intacte “ramparts”, dikke vestingmuren met een weids uitzicht over het omringende landschap. Bovendien is het de geboorteplaats van de filosoof Diderot (en dat wordt niet onder stoelen of banken geschoven). Ook het vermelden waard is de “Abbaye d’Auberive“, waar ‘s zomers tentoonstellingen te zien zijn.

Verder zijn er vele stadjes en kastelen te bezoeken in de buurt. De moeite waard, maar wat verder weg, is de Chapelle de Notre-Dame-du-Haut in Ronchamp, de wereldberoemde kapel van Le Corbusier (op 95 km) en natuurlijk Dijon (80 km), de oude hoofdstad van het Bourgondische rijk met een prachtig bewaarde binnenstad en het museum in het paleis van de “Ducs de Bourgogne”.